Uppsala – En charmig småstad!

Uppsala – En charmig småstad!

Uppsala känns som en charmig småstad, trots att den är Sveriges fjärde största stad. Boka en resa till staden och ta in på ett centralt hotell i Uppsala och inled besöket med en promenad i stadskärnan. Fyrisån, domkyrkan, universitetet och slottet ligger alla på gångavstånd.

Domkyrkan är Nordens största kyrka och har anor från 1200-talet. På 1800-talet restaurerades den och fick sitt nuvarande utseende med prägel av fransk gotik. I domkyrkan ligger bland annat Gustav Vasa och Carl von Linné begravda. Domyrkans museum har en samling unika medeltida textilier och silver-, guld- och emaljarbeten från 1100-talet till 1700-talet.

Uppsala universitet grundades redan 1477 och är Nordens äldsta. I området kring domkyrkan ligger flera universitetsbyggnader, bland annat Gustavianum från 1600-talet med Rudbecks anatomiska teater (Theatrum anatomicum). Den anatomiska teatern är inhyst i en stor, uppstickande kupol som gav bra ljusförhållanden åt dissektionerna man utförde där. Universitetsbiblioteket Carolina Rediviva är en imposant byggnad på krönet av Carolinabacken. I samlingarna finns Silverbibeln, en evangeliebok från 500-talet, och flera andra värdefulla handskrifter. Fortsätter man genom Engelska parken bakom Carolina Rediviva kommer man till de moderna universitetsbyggnaderna för humaniora.

Att Uppsala är en studentstad märks också på de olika nationshusen. Västgöta nations nationshus från 1604 är det äldsta. Det ligger precis vid Fyrisån och är ett av få hus som inte förstördes i stadsbranden 1702. Norrlands nation som är den största nationen har det största nationshuset, en vacker byggnad på Västra Ågatan. Under året hörs och syns studenterna som mest på Valborg, då det anordnas forsränning i Fyrisån, mösspåtagning med följande rusning nedför Carolinabacken och andra festligheter.

Slottet ligger på en höjd och syns långväga ifrån. Det anlades av Gustav Vasa 1549, men har eldhärjats och byggts om flera gånger. Det rymmer tre museer: Uppsala konstmuseum, Fredsmuseet och Vasaborgen. Fredsmuseet är tillägnat Dag Hammarskjöld, som var från Uppsala. Den botaniska trädgården nedanför slottet är härlig att strosa runt i. Här finns en barockträdgård och ett tvåhundraårigt orangeri. Den som är intresserad av växter kan också besöka Linnéträdgården i centrala Uppsala och Linnés Hammarby utanför staden. Linnéträdgården är uppbyggd efter hur Linnés botaniska trädgård såg ut i mitten av 1700-talet. I trädgården ligger Linnémuseet, inrymt i Carl von Linnés tidigare bostadshus. 1700-talsgården Linnés Hammarby var Carl von Linnés sommarbostad och ligger cirka en mil från staden. Inredningen är bevarad från Linnés tid, och kring huset finns en lummig park med växter odlade av Linné. Här kan du passa på att äta lunch eller fika.

Den konstintresserade kan besöka Bror Hjorths hus, konstnärens tidigare ateljé vid Botaniska trädgården som rymmer många av hans målningar. Redan när man kliver av tåget i Uppsala möter man faktiskt ett verk av Bror Hjorth – utanför stationshuset står Näckens polska, en fontän med ett dansande par i mitten.

Det finns mycket att se i Uppsala, och året om anordnas spännande konserter, teaterföreställningar och festivaler. Uppsala reggaefestival i augusti lockar till exempel

besökare från hela landet. De många studenterna gör staden levande även under vinterhalvåret. Ta in på ett hotell i Uppsala och upplev allt vad staden har att erbjuda!

Bli först med att kommentera

Kommentera